2011. december 12.

Daalarna - Benes Anitánál jártam 2.

Ahogy előző bejegyzésemben írtam, Benes Anitánál, a Daalarna tervezőjénél jártam, aki megmutatta a Daalarna szalont és a műhelyt, és válaszolt kérdéseimre.
Anita elmesélte, hogy 10 éve alapította a Daalarna márkát, azzal a céllal, hogy egyedi esküvői és alkalmi ruhákat tervezzen, mivel akkortájt piaci hiány volt ezen a téren.
Nagyon szeret esküvői ruhákat tervezni, mert egyrészt a gyorsan változó divatot nem annyira kell követni, másrészt ilyenkor belefér egy kis túlzás, el lehet rugaszkodni a megszokottól.

A Daalarna ruhákon jól felismerhető Benes Anita tervezői hitvallása, stílusjegyei:
- Az életben is az egyszerűt, a minimál stílust, a letisztult szabásvonalakat kedveli, ezért van mindig a kollekciónak egy ilyen része is.
- De az esküvőbe (ahogy már említette) belefér a túlzás, ez az ő másik énjét képviseli. Itt lehet az anyagokat keverni, lehet használni a rokokó, vagy a barokk stílusjegyeket, vagy például a ruha egy-egy részét el lehet túlozni.
- Az általa tervezett esküvői ruháknak egy része az úgy nevezett "tengerparti stílust" képviseli, amelyeknek a fő jellemzője a könnyű és légies anyagok.
- Számára mindig izgalmas feladat egy a hagyományokkal szembemenő, nem tipikus esküvői ruha tervezése, melynek során például egy nem már megszokott esküvői színt vagy formát használ.

Külföldi tervezők, akik inspirálják:
- Lacroix: a mára már megszűnt divatház, melyet Anita elsősorban a bátor szín és anyagpárosításuk miatt kedvel.
- Stella McCartney: különleges szabászati megoldásait szereti, de stílusa, szellemisége is mindig inspirálja őt.
- Dior: olyan szabászati bravúrokat mutatnak be időről-időre, amit érdemes követni, illetve 3D-ben nagyon jól gondolkodnak.

Benes Anita általában papírra rajzol, ha eszébe jut valami, akkor azt gyorsan leskicceli, de ennél még jobban szeret 3D-ben dolgozni, azaz a szabóbabán egy-egy anyaggal tervezgetni, "játszani".
A különleges anyagok amúgy is nagyon inspirálják. Ha egy érdekes anyag megtetszik, akkor van, hogy egyből tudja, mi lesz belőle, de sokkal jellemzőbb az, hogy egy kísérletező folyamat indul be. Ilyenkor érleli magában a gondolatot, kísérletezget az anyaggal, mire elkészül a ruha, vagy egy egész ruhasorozat. Külön sikerélmény, ha ez találkozik a vevők ízlésével. Nagyon szereti a különleges kívánságokat, amiket a menyasszony-jelöltek, vagy az alkalmi ruha rendelők hoznak, mert ezek mindig megújulásra, további új ötletekre késztetik. Például amikor egy iráni-magyar vegyes házasságra készülő menyasszony zöld ruhát rendelt, mert Iránban ez a hagyományos esküvői szín (ugyanígy kínai menyasszony esetében pirosas-narancssárgás esküvői ruhát is rendeltek már tőle). Ilyenkor nagyon szeret elmerülni a hagyományok, a viselettörténet tanulmányozásában is.

A Daalarna ruhákhoz a kollekció részeként megtalálhatók egyéb kiegészítők is, például cipők. Így a különleges ruhához mindjárt ki is választható a hozzá illő lábbeli. Bár Anita hangsúlyozta, hogy teljesen egyedi cipő készítését ők nem vállalják. De én nem tudtam betelni a csodaszép és elegáns cipők látványával, talán ezért fotóztam őket olyan lelkesen...:)














Lent a szalonban színek szerint voltak berendezve a ruhák. Néhány ruhát a kérésemre felraktak egy próbababára (valamelyiket kétféleképpen, mert asszimetrikusan is lehet viselni), így rendesen le tudtam őket fotózni:)


















Köszönöm szépen Benes Anitának, hogy megmutatta mindezt, nekem fantasztikus élmény volt!!!:)

3 megjegyzés:

Vivi írta...

Ezek a ruhák tényleg gyönyörűek, ha egyszer lesz esküvőm, arra már ki is néztem ezt a középsőt!

Polly(: írta...

omg. csodaszépek*.* jó neked, hogy ilyen helyen voltál;D

totyipingvin írta...

ez gyönyörűűűűűű!
szerintem te nagyon jókat írsz:)