2011. december 6.

Daalarna - Benes Anitánál jártam

A Fashion Guide rendezett egy fotózást, ahova minden blogger meghívhatta kedvencét a divatszakmából. Én rögtön tudtam, hogy Benes Anitát (Daalarna) hívom, mert ő az egyik kedvencem a magyar tervezők közül, csodaszép alkalmi és esküvői ruhákat tervez! :)

És itt egy kép a teljes "csapatról":

A fotózás után beszélgettünk Anitával, és felajánlotta, hogy valamikor elmehetek a szalonjába, és mindent megmutat. Pénteken el is mentem, varázslatos élmény volt! Tisztára úgy éreztem magamat, mint Alice Csodaországban!!!:)
Megtudtam, hogy a Daalarnának minden évben van
- 1 esküvői ruha kollekciója
- 1 tavaszi/nyári alkalmi ruha kollekciója
- és 1 őszi/téli alkalmi ruha kollekciója.
Bár alapvetően az a lényeg, hogy a vevők egyedi elképzelését, stílusát figyelembe vevő egyéni ruhák készülnek.
Amikor elmegy az első próbára mindig bejelentkezés szükséges, mivel itt fontos, hogy mindenkivel egyénileg tudjanak foglalkozni.

Van aki konkrét ötlettel áll elő amit kislánykora óta szeretne viselni, van, aki a Daalarna aktuális kollekciójából előre kiszemel egy ruhát, de van akinek egyáltalán nincs ötlete, elképzelése, inkább rábízza a szakemberekre a választást.
Az első alkalommal megbeszélik az elképzeléseket, és a hölgyek felpróbálhatják a szalonban levő mintadarabokat. Az esküvői ruhák kombinálhatóak: gyakran több részből állnak, de megtalálhatóak a klasszikus egyrészes ruhák is.
Ha sikerült egyeztetni a ruha fazonját, akkor a második találkozás már gyakran a varrodában van, ahol ki lehet választani a színeket, az anyagot, a díszítéseket (pl.: kristályok, szalagok, stb...), és a méretvétel is ekkor történik. A méretvételt 2-3 próba követi, ezeken a próbákon még sok apró részletmegoldást egyeztetnek a vendégekkel.

A következő alkalommal molinó alapanyagból (egyszerű vászon anyag) elkészül a tervezett ruha modellje a vevő méreteivel. Ha ez megfelelő, akkor ez alapján szabják ki a végső anyagból a leendő ruhát.
Az anyagokat általában Olaszországból, Franciaországból, Angliából vagy Portugáliából szerzik be.
A katalógusokból, színmintákból lehet kiválasztani az anyagokat de a csipkéket minden szezonban előre rendelik, mivel a gyártása tovább tart.

A ruha összeállítása után van még néhány próba, amikor véglegesítik a méretet és a cipő kiválasztásával a ruha hosszát is.
A Daalarna kollekcióhoz cipők is szoktak készülni. A ruhákhoz lehet ezek közül is válogatni.

A következő bejegyzésemben a beszélgetés másik felét fogom leírni, amikor Benes Anitával arról beszélgettünk, hogy miből merít mindig új ötleteket, hogyan alakítja ki kollekcióit, kik inspirálják, és hogyan szokott tervezni, és a szalonba is lemegyünk.:)

2 megjegyzés:

Rita írta...

A Daalarna ruhákat én is szoktam nézegetni, nagyon tetszenek, jó volt olvasni a tervezőnőről, ugye folytatod hamarosan?

Vivi írta...

Mikor folytatod, már alig várom! Jó ez z új kinézet is!